Main content

Content

Wat is Het Vooruitzicht?

Het Vooruitzicht brengt 38 experten van VRT Nieuws bij elkaar die je de nodige bagage geven voor 2017. Je kan à la carte kiezen uit een breed aanbod van lezingen en zo een persoonlijk programma samenstellen. Elke spreker heeft een goed doel gekozen in het kader van Music for Life. Door een ticket te kopen voor Het Vooruitzicht, steunt u meer dan 30 goede doelen van Music for Life.

Wat kan ik doen op Het Vooruitzicht?

Op het Vooruitzicht kan je vijf lezingen van telkens een halfuur volgen. Je kan je persoonlijk programma samenstellen door te kiezen uit zes sessies van 5 lezingen, die parallel lopen. Uit een totaal van 30 lezingen kies jij dus de 5 lezingen die jou het meest interesseren!

Ben je bijzonder geïnteresseerd in het werk van één bepaalde journalist, of gefascineerd door één bepaald onderwerp? Dan kan je ervoor kiezen een 'nagesprek' te doen met een journalist wiens lezing je volgde.
In zo’n 'nagesprek' kan je, samen met 7 andere bezoekers, in gesprek gaan met de journalist over zijn lezing of het thema van zijn lezing.

  • Wees er snel bij, want een nagesprek met een journalist is slechts voor 8 bezoekers toegankelijk.

  • Je kan enkel deelnemen aan het nagesprek van een journalist als je ook zijn of haar lezing hebt bijgewoond.

Wat is een nagesprek?

Zit jij na een lezing vol vragen? Wil je graag meer informatie over het thema en wil je graag nog even napraten met de spreker na diens lezing? Dat kan!
In een 'nagesprek' kan je samen met 7 andere bezoekers in gesprek gaan met de spreker. Gewoon casual aan een staantafeltje wat nakaarten met de journalist die je bijna dagelijks op tv ziet of op de radio hoort!

Een nagesprek is evenwaardig aan een lezing en duurt eveneens 30 minuten. Kies je voor een nagesprek, dan wil dat zeggen dat je in dat tijdsslot geen lezing meer kan kiezen.

  • Wees er snel bij, want een nagesprek met een spreker is slechts voor 8 bezoekers toegankelijk.

  • Je kan enkel deelnemen aan het nagesprek van een spreker als je ook zijn of haar lezing hebt bijgewoond.

Wat valt er nog allemaal te beleven?

Wim De Vilder is dit jaar host van Het Vooruitzicht. Hij loopt door de gangen van Het Pand, gaat langs bij zenuwachtige sprekers en misschien pikt hij jou er wel uit voor een interview?

Laat je door buitenlandjournalist Jens Franssen persoonlijk, doch virtueel, dankzij een Virtual Reality-bril, rondleiden in Syrië en aanschouw de strijd tegen IS met eigen ogen! Als je durft!

Of heb je je altijd al afgevraagd hoe journalisten reportages maken op locatie? Neem dan zeker een kijkje in de SNG-wagens die voor Het Pand geparkeerd staan. SNG staat voor Satellite news gathering. Je kent ze wel, de speciaal uitgeruste voertuigen met hun grote satellietschotel. Zij zorgen ervoor dat journalisten overal ter wereld live verslag kunnen uitbrengen voor radio en/of TV.

Maar misschien heb je er altijd al van gedroomd om zélf live verslaggeving te doen voor Het Journaal? Wel, neem dan de microfoon ter hand en breng verslag over Het Vooruitzicht aan Journaalanker Goedele Wachters. Nadien krijg je jouw verslag toegestuurd, zodat je het kan delen met de wereld!

Wie organiseert Het Vooruitzicht?

Het Vooruitzicht is een initiatief van de nieuwsredactie van de VRT in samenwerking met de UGent.

Wanneer is Het Vooruitzicht?

Alles vindt plaats op zaterdag 21 januari 2017. Je kan kiezen uit een voormiddagprogramma (9.00-13.00) of het namiddagprogramma (14.00-18.15). Het programma van de twee sessies verschilt licht. Voor meer informatie klik je bovenaan de pagina op 'programma'.

Waar is Het Vooruitzicht?

Het Vooruitzicht vindt plaats in Het Pand, het cultureel en congrescentrum van de Universiteit Gent. Bekijk zeker onze routebeschrijving voor het openbaar vervoer en de auto.